Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Biomassa te waardevol voor gebruik bij energieopwekking

11 december 2014 Door 
Louise Vet tijdens TedXAmsterdam in 2011. Louise Vet tijdens TedXAmsterdam in 2011. Maurice Mikkers (CC BY-NC 2.0)

In een column voor het Nederlandse radioprogramma Vroege Vogels waarschuwt hoogleraar Louise Vet voor 'biomassamisbruik': "Het leek zo'n goed idee…. de schadelijke uitstoot van CO2 verminderen door fossiele grondstoffen te vervangen door plantenmateriaal. Europa enthousiast, subsidie erop en hup, klimaatprobleem opgelost." Maar wat begon als een groene droom…

Info

dreigt te eindigen in een nachtmerrie, stelt de hoogleraar. De waardevolle biomassa wordt immers doorgaans veel te laagwaardig gebruikt. "Opgeslokt voor energie want daar is de biomassa-honger het grootst". Met verkeerde subsidies verkwanselt de overheid volgens Vet haar schaarse middelen aan het stimuleren van biobrandstoffen (als brandstof voor wagens of als bijstook in energiecentrales). Vet wijst erop dat dit gebruik van biomassa bovendien niet of nauwelijks aan de reductie van de CO2-uitstoot bijdraagt.

Als ecoloog heeft Louise Vet nog een nachtmerrie: "Als ieder stukje plant geld oplevert, wordt het wel heel onaantrekkelijk om biomassa terug te geven aan de bodem. En die bodem heeft biomassa juist hard nodig om te kunnen blijven functioneren."

Vet besluit: "Biomassa is uiterst waardevol. Gebruik het voor hoogwaardige voedsel-, chemische- en farmaceutische  toepassingen. Daar liggen de kansen voor duurzame innovatie, dat is een verantwoorde biobased economy."

Hoogwaardige toepassingen eerst

Eerder formuleerde de Vlaamse vereniging BOS+ een reeks aandachtspunten die het gebruik van houtige biomassa als bron van groene energie duurzaam moeten maken. Cascadering, of het voorrang geven aan hoogwaardige toepassingen, is ook voor BOS+ een prioriteit. En de Vlaamse regering maakte in juni van dit jaar nog een einde aan de subsidiëring van grote biomassacentrales. Niet alleen de milieubeweging, maar ook de houtverwerkende industrie reageerden positief op deze beslissing. Door de Vlaamse subsidies aan biomassacentrales die hout verbranden, dreigde de houtindustrie immers zonder grondstof te vallen.

Lees of beluister de hele column van Louise Vet hier.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Getagged onder


Alleen abonnees kunnen commentaren posten. Klik hier om in te loggen.
Nog geen abonnement? Klik hier voor meer info.

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter