Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Ecologen vragen milieubeweging om kernenergie te heroverwegen

16 december 2014 Door 
De Enrico Fermi kerncentrale aan het Eriemeer in Michigan. De Enrico Fermi kerncentrale aan het Eriemeer in Michigan. James Marvin Phelps (CC BY-NC 2.0)

Ecologen en biologen van over de hele wereld pleiten in een open brief voor een substantiële rol voor kernenergie in toekomstige energiescenario's. Daarmee willen ze klimaatverandering tegengaan en de biodiversiteit beschermen. De brief is gericht aan de milieubeweging met de vraag om de pro's en contra's van verschillende energiebronnen af te wegen zonder terug te vallen op "idealistische percepties van wat 'groen' is".

Info

  • Publicatie:
    Brook, B. W. and Bradshaw, C. J. A. (2014),
    Key role for nuclear energy in global biodiversity conservation.
    Conservation Biology. doi: 10.1111/cobi.12433

71 ecologen en biologen ondertekenen open brief aan de milieubeweging

De actie is georganiseerd door de Australische ecologen professor Barry Brook en professor Corey Bradshaw. De 71 ondertekenaars steunen met de brief een recente artikel uit Conservation Biology van hun hand.


Hieronder vindt u de volledige tekst van de open brief (eigen vertaling).

'Een open brief aan de milieubeweging'

"Als wetenschappers die ongerust zijn over de globale achteruitgang van de biodiversiteit, steunen wij, de mede-ondertekenaars, de brede conclusies uit het artikel Key role for nuclear energy in global biodiversity conservation gepubliceerd in Conservation Biology (Brook & Bradshaw 2014).

Brook and Bradshaw stellen dat het volledige gamma aan beschikbare energiebronnen — met inbegrip van kernenergie — moet uitgerold worden om het verbranden van fossiele brandstoffen te vervangen als we een kans willen maken om ernstige klimaatverandering tegen te gaan. Zij komen met sterke bewijzen voor de nood aan de acceptatie van een substantiële rol voor moderne kerninstallaties met volledige brandstofrecycling als deel van een reeks van duurzame energietechnologieën. Dit omvat ook een doelmatig gebruik van hernieuwbare energiebronnen, de opslag van energie en energie-efficiëntie. Deze strategie op meerdere fronten kan goedkoper zijn, meer land vrijwaren voor biodiversiteit en vervuiling uit andere bronnen dan CO2 zoals aerosolen of zware metalen verminderen.

Gezien de historische afkeer voor kernenergie binnen de milieubeweging beseffen wij dat dit een controversieel standpunt is. Maar, net zoals invloedrijke klimaatwetenschappers recent de ontwikkeling van veilige, nieuwe generatie kernenergiesystemen bepleitten om globale klimaatverandering tegen te gaan (Caldeira et al. 2013), smeken wij de natuur- en milieubeweging om de pro's en de contra's van verschillende energiebronnen af te wegen d.m.v. objectief bewijs en pragmatische trade-offs, eerder dan eenvoudigweg terug te vallen op idealistische percepties van wat 'groen' is.

Hoewel hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon waarschijnlijk in toenemende mate zullen bijdragen aan de toekomstige energieproductie, zijn er in realiteit problemen rond schaalbaarheid, kosten, materiaalgebruik en landgebruik. Daardoor is het te riskant om op hernieuwbare energiebronnen te vertrouwen als het enige alternatief voor fossiele brandstoffen. Kernenergie is veruit de meest compacte en energiedichte bron en kan ook een grote en misschien zelfs de belangrijkste bijdrage leveren. Als wetenschappers verklaren wij dat een op bewijs gebaseerde benadering naar toekomstige energieproductie een essentiële component is in het behoud van een biodiverse toekomst. Dit kan men niet negeren. Het wordt tijd dat milieubeschermers hun stem laten horen in dit beleidsdomein."

 

In het artikel evalueerden de onderzoekers onder meer het landgebruik, de uitstoot en de kosten van drie verschillende energiescenario’s: een door fossiele brandstoffen gedomineerde 'business as usual', een mix van hernieuwbare energie zonder kernenergie en tenslotte een energiemix met een grote bijdrage van kernenergie samen met hernieuwbare bronnen en fossiele bronnen.

Klik hier voor de lijst van de ondertekenaars.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Getagged onder

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter