Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

De longen van de wereld? Plankton.

22 mei 2015 Door 
De Tara De Tara © Maeva Bardy

Bij de longen van de wereld denk je misschien spontaan aan het tropisch regenwoud, maar dat doet afbreuk aan onze oceanen. De weelde aan plankton is namelijk onze belangrijkste zuurstofbron.

Info

 • Publicatie:
  Lima-Mendez, Faust, Henry et al.
  Top-down determinants of community structure
  in the global plankton interactome.

  DOI: 10.1126/science.1262073

  Sunagawa, Coelho, Chaffron, et al.
  Structure and Function of the Global Ocean Microbiome.
  DOI: 10.1126/science.1261359

  De Vargas, Audic, Henry, et al.
  Eukaryotic plankton diversity in the sunlit global ocean.
  DOI: 10.1126/science.1261605

  Villar, Farrant, Follows et al.
  Environmental characteristics of Agulhas rings
  affect inter-ocean plankton transport.

  DOI: 10.1126/science.1261447

  Brum, Ignacio-Espinosa, Roux et al.
  Global patterns and ecological drivers of ocean viral
  communities.

  DOI: 10.1126/science.1261498

Om het plankton in kaart te brengen en te begrijpen hoe deze diversiteit aan micro-organismen functioneert, werkte een groot internationaal team wetenschappers, waaronder de Vlaming Jeroen Raes mee aan de expeditie Tara Oceans.

Van 2009 tot 2013 trok de schoener Tara rond de wereld. Tijdens haar reis verzamelden en analyseerden wetenschappers duizenden stalen uit onze oceanen. De eerste resultaten werden vandaag 22 mei gepubliceerd in een speciale editie van Science.

Jeroen Raes:  "Dit project was van in het begin een groot avontuur dat ik voor geen geld ter wereld had willen missen. In het begin zonder budget, maar we zijn ervoor blijven gaan met dit fantastische resultaat. We ontdekten dat de oceaan een complex ecosysteem van interagerende organismen is – van virussen tot kleine dierenlarven. Door samen te werken vormen ze een ingewikkelde voedselketen die CO2 uit de lucht haalt en in de zeebodem opslaat. We ontdekten ook dat parasieten en virussen zeer sterk de samenstelling van dit ecosysteem beïnvloeden."

Het in kaart brengen van deze interacties is een eerste stap naar een beter begrip van de dynamiek en structuur van het wereldwijde mariene ecosysteem. Het Tara Oceans team kon aantonen dat, in de dieptes waar zonlicht nog doordringt, temperatuur de factor is met de meeste invloed op de samenstelling van het mariene ecosysteem. Dit is zeer relevante informatie om verder te onderzoeken in het kader van de klimaatsverandering.

De wetenschappers stellen bovendien een databank beschikbaar voor wetenschappers over de hele wereld met materiaal van meer dan 35.000 verschillende soorten micro-organismen. DNA-analyses wijzen op de aanwezigheid van meer dan 40 miljoen genen waarvan een groot aantal nog niet gekend waren.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Getagged onder

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter