Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Ecomodernistisch Manifest – de start van een nieuwe milieubeweging

14 juli 2015 Door 
“A manifesto to use humanity's extraordinary powers in service of creating a good Anthropocene.” “A manifesto to use humanity's extraordinary powers in service of creating a good Anthropocene.” © Ecomodernism.org

Het ecomodernisme, een term bedacht door de Amerikaanse blogger Keith Kloor, maakt al enkele jaren opgang, maar kreeg een flinke duw in de rug nadat Ted Nordhaus en Michael Shellenberger van de groene denktank The Breakthrough Institute de koe bij de horens vatten. Samen met een reeks andere figuren uit de milieubeweging en de academische wereld publiceerden ze onlangs "An Ecomodernist Manifesto". BackCover zorgde voor de Nederlandse vertaling van dit vernieuwende document.

Info

Met de publicatie van het manifest krijgt de denkstroming een stevige basis en stichtte de groep rond Nordhaus en Shellenberger een frisse, progressieve milieubeweging die aangepast is aan de 21ste eeuw. Onder de ondertekenaars bevinden zich onder meer de groene icoon Stewart Brand, Earth Days regisseur Robert Stone en milieujournalist Mark Lynas (deze laatste leverde al enkele bijdragen aan BackCover).

Ecomodernisten (of ook wel ecopragmatisten) hebben een positieve visie op de toekomst. Hun doel: de menselijke ontwikkeling en de natuur van elkaar loskoppelen (decoupling). In de geschriften van de ecomodernisten – de beste introductie vind je op de website van The Breakthrough Institute – springen thema's als landbouw (sustainable intensification), energie, novel ecosystems en rewilding meteen in het oog; thema's waarrond we vanuit dezelfde invalshoek publiceren op BackCover.be sinds de start van dit journalistieke project.

De boegbeelden van het moderne ecologisme keren zich tegen het doemdenken dat maar al te vaak het groene discours overheerst en houden ingesleten groene opvattingen kritisch tegen het licht. Technologische innovatie, menselijk vernuft, ambitie en ondernemerschap beschouwen deze vernieuwers als mogelijke oplossingen die moeten worden aangemoedigd. Ze tonen daarmee een flinke dosis vermetelheid, niet omdat ze zo graag tegendraads willen zijn, maar omdat veel van hun meningen indruisen tegen die van groene traditionalisten en catastrofisten.

"Verstedelijking, intensivering van de landbouw, kernenergie en aquacultuur zijn processen met een aangetoond potentieel om de menselijke druk op het milieu te verkleinen" klinkt het alvast in het manifest.

De ecomodernisten komen niets te vroeg. Op BackCover.be schreven we eerder al over de nood aan een nieuwe, frisse milieubeweging.

In het Ecomodernistisch Manifest vat een sterke, internationale groep van academici, denkers en modernistische groenen de geest van deze inspirerende gedachte.

Klik hier om het manifest te lezen!

- - -

  • Op 28 september 2015 komen Ted Nordhaus en Linus Blomqvist naar Gent voor een lezing aan de universiteit. Meer over dit gratis event.
Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter