Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Stapeling van genen nodig voor duurzame resistentie tegen aardappelziekte Phytophthora

20 augustus 2015 Door 
Deze aardappelplant is aangetast door Phytophthora infestans Deze aardappelplant is aangetast door Phytophthora infestans © Scot Nelson (cc by 2.0 op Flickr.com)

De veredeling moet inzetten op het in nieuwe rassen bij elkaar brengen van een voldoende ruime combinatie van nog niet eerder toegepaste natuurlijke resistentiegenen: minimaal drie, maar vier of vijf is nog beter. Dat blijkt uit de resultaten van aardappelveldproeven in Vlaanderen en Nederland.

De veldproef met genetisch gewijzigde aardappelen in Wetteren zorgde destijds voor heel wat beroering. BackCover publiceerde eerder dit jaar een reeks in drie delen over deze gebeurtenis (deel I, II, III).

Aan de bewuste aardappelen waren minimaal één en maximaal drie natuurlijke resistentiegenen toegevoegd tegen de ‘aardappelziekte’ die veroorzaakt wordt door de wierschimmel Phytophthora infestans.

De veldproeven in Nederland en Vlaanderen tonen aan dat de uitgeteste genen elk een verschillende bijdrage leveren aan de resistentie. Maar het is uiteindelijk alleen de stapeling van verschillende genen die een goede resistentie geeft. Ook moeten de resistentiegenen voldoende verschillend zijn. En voor een duurzaam resistentiebeheer is ook de strategische wissel van combinaties van genen in de verschillende nieuwe rassen van belang.

Het resistentiegen afkomstig uit het aardappelras Solanum venturii leverde in de veldproeven de hoogste individuele bijdrage aan de resistentie, maar uiteindelijk presteerden de planten die een combinatie droegen van resistentiegenen afkomstig uit de rassen Solanum venturii Solanum stoloniferum en Solanum bulbocastanum het beste.

Het introduceren van resistentiegenen kan op verschillende manieren. Het via klassieke veredeling bij elkaar brengen van meerdere resistentiegenen is in aardappels een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Het gebruik van de techniek van genetische modificatie kan een oplossing bieden: met deze techniek kunnen op een relatief snelle en efficiënte manier meerdere natuurlijke resistentiegenen tegelijkertijd in een aardappelras worden gebracht.

Bovendien kan dat zonder verlies van belangrijke bestaande raseigenschappen. Bijvoorbeeld: een op die wijze resistent gemaakt Bintje blijft nog altijd een Bintje.

De UGent, ILVO en VIB zetten met name in op het gezamenlijk ontwikkelen van een duurzaam resistente Bintje aardappel. Het Bintje is zeer geliefd vanwege zijn smaak en verwerkingskwaliteiten, maar zeer gevoelig voor Phytophthora. De onderzoekers hopen er in 2017 of 2018 de eerste veldproeven mee uit te voeren.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Getagged onder


Alleen abonnees kunnen commentaren posten. Klik hier om in te loggen.
Nog geen abonnement? Klik hier voor meer info.

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter