Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

"Stop de tsunami aan desinformatie over radioactieve straling"

29 april 2016 Door 
Beeld uit het dossier 'Tsjernobyl: de feiten'. Beeld uit het dossier 'Tsjernobyl: de feiten'. Nucleair Forum

Nergens bestaat er zo'n kloof tussen de perceptie en de bekende feiten dan over de gevaren van radioactieve straling. Dat schrijft epidemioloog Luc Bonneux vandaag in een opiniestuk in De Morgen.

Info

Wat Bonneux vertelt is belangrijk, want weinig mensen weten dit: "Bij een kernongeval worden grote aantallen mensen blootgesteld aan lage doses radioactiviteit. Het enige wat we met zekerheid over de gevolgen weten, is dat we het niet weten. Een beetje straling is goed voor ons (dat heet hormesis): de natuur baadt in straling uit de kosmos en de aarde."

"Hoeveel radioactieve straling goed is, wanneer die dosis slecht wordt en hoe slecht, daar hebben we geen flauw benul van." gaat Bonneux verder. "Sommige gebieden op aarde baden in grote hoeveelheden natuurlijke radioactiviteit zonder dat de bevolking daar last van heeft. In Kazachstan werden de fauna, flora en mensen blootgesteld aan enorme hoeveelheden nucleaire fall-out door kernproeven in open lucht, veel meer dan in Tsjernobyl. Daar zijn niet meer aangeboren afwijkingen of leukemie aangetoond, evenmin als na Tsjernobyl."

"In Oekraïne en Wit-Rusland is er meer ellende veroorzaakt door de angst voor straling, dan door de straling zelf."

Lees het volledige stuk in De Morgen (helaas achter een betaalmuur).

Of lees meer over de oorzaak, impact en lessen die getrokken werden na het ongeval in Tsjernobyl in dit dossier van het Nucleair Forum.

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)


Alleen abonnees kunnen commentaren posten. Klik hier om in te loggen.
Nog geen abonnement? Klik hier voor meer info.

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter