Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Nieuwe stemmen — links en rechts — voor kernenergie (in de VS)

1 mei 2016 Door 
De kerncentrale van Diablo Canyon, Californië.. De kerncentrale van Diablo Canyon, Californië..

Begin april bezocht klimaatwetenschapper Jim Hansen een met voortijdige sluiting bedreigde kerncentrale in de Amerikaanse staat Illinois . Ongeveer op hetzelfde moment riep presidentskandidaat Bernie Sanders op om de kerncentrale Indian Point in New York te sluiten. Dat was niet naar de zin van Jim Hansen. Die reageerde meteen met een statement op de website van de jonge milieuorganisatie Environmental Progress.

"Voor het heil van toekomstige generaties die kunnen lijden onder een onomkeerbare klimaatverandering", schreef Hansen, "wil ik de New Yorkers er ten stelligst toe oproepen om dit soort angstaanjagende berichtgeving te verwerpen en om de wetenschap niet te verruilen voor ideologie."

In december vorig jaar documenteerde de Amerikaanse ecomodernist Michael Shellenberger nog de negatieve impact van Sanders' voorstel in een analyse voor Slate. Shellenberger kwam toen tot de conclusie dat alleen al het voorstel van Sanders om geen nieuwe licenties uit te vaardigen voor bestaande kernreactoren de vervuiling zou doen toenemen met dezelfde hoeveelheid als de VS nu al elk jaar uitstoot voor haar elektriciteitsproductie.

Niet lang nadat Jim Hansen zijn statement gepubliceerd had, schreef Leigh Philips – een supporter van Bernie Sanders – een uitgebreid links geïnspireerd pleidooi voor kernenergie in de New Republic: "De laatste jaren is er een kleine, maar groeiende pro-nucleaire beweging ontstaan onder progressieven, wetenschappers, conservatieven, klimaatactivisten en vakbondsafgevaardigden die kernenergie beschouwen als een fundamenteel punt in de strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is de beste en schoonste manier om de wereldwijde energie-armoede te beëindigen. Neem bijvoorbeeld de campagne om de kerncentrale van Diablo Canyon in Californië te redden."

De volgende dag kreeg het pleidooi van Philips in de Wall Street Journal navolging vanuit politiek rechts:
"Eerlijke groenen hebben altijd al gezegd dat kernenergie onmisbaar is voor een substantiële vermindering van de CO2-uitstoot. Jim Hansen, een vroegere NASA-wetenschapper die zich al vanaf de eerste regering Bush vastgeketende aan de hekken, was vorige week in Illinois om te lobbyen tegen de sluiting van een kerncentrale. Net als activist Mike Shellenberger." 

Later die dag bracht Iron Man acteur Robert Downey, Jr. voor de camera's een opmerkelijk statement dat duidelijk geïnspireerd was door het artikel in de Wall Street Journal:
"Het lijkt wel alsof de helft van de mensen die vroeger om ter hardst riepen "Kernenergie, nee bedankt! Sluit de kerncentrales!' nu aan het beseffen zijn dat kernenergie de beste weg is voor de toekomst. Ik denk dat het normaal is dat men zijn mening herziet als men ouder wordt."

Drie dagen later publiceerde dan de krant The Washington Post nog een straf editoriaal: "Meneer Sanders' oorlog tegen Propere Energie".

En als uitsmijter kun je hier lezen hoe Eduardo Porter in The New York Times recent op een gelijkaardige manier Sanders' ideologisch gemotiveerde afwijzing van kernenergie bekritiseerde.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)


Alleen abonnees kunnen commentaren posten. Klik hier om in te loggen.
Nog geen abonnement? Klik hier voor meer info.

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter