Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Stroom uit biomassa niet zo groen

15 september 2016 Door 

Europa rekent steeds meer op biomassa om de doelstellingen voor hernieuwbare energie te bereiken. "Dit is niet zonder risico's." schrijft Natuurpunt in haar nieuwsbrief beleid.flits. In 2012 maakte energie uit biomassa maar liefst 62% uit van alle zogenaamd hernieuwbare stroom in de EU.

Wanneer ze de groei van hernieuwbare energie in de verf willen zetten, beschouwen milieuorganisaties biomassa in stilte ook als een hernieuwbare energiebron. Maar om extra koolstofuitstoot, biodiversiteitsverlies en conflicten over landgebruik te vermijden wijzen Europese milieuorganisaties vandaag in een nieuwe publicatie op vier basisregels. Dat men met een rapport als dit naar buiten treedt is een stap in de goede richting. Het is dan ook te hopen dat milieuorganisaties in de toekomst met eerlijker cijfers over hernieuwbare energie naar buiten treden, bijvoorbeeld als het gaat over de Duitse Energiewende (want daar rekent men biomassa steevast wél bij de groene stroom).

De vier basisregels uit het rapport op een rijtje:
- werk met een limiet voor de hoeveelheid hernieuwbare energie uit biomassa,
- volg het cascadebeginsel,
- gebruik correcte boekhoudregels
- en introduceer bindende duurzaamheidscriteria. Daarbij moet ook meer aandacht gaan naar lokale, kleinschaligere biomassa.

Als de milieuorganisaties die nu met dit rapport uitpakken consequent blijven en zelf ook effectief het cascadebeginsel toepassen, betekent dit dat ze voortaan consequent uitdragen dat het gebruik van biomassa voor energieopwekking doorgaans een lage prioriteit heeft. Voor energieopwekking zijn er immers betere alternatieven waaronder zon, wind, kernenergie en waterkracht.

Naar een nieuwe definitie van groene stroom?
Dat betekent dus dat milieuorganisaties de energie uit biomassa in al hun toekomstige rapporten het best apart van andere 'groene' bronnen vermelden. Het zou zelfs meer steek houden om een categorie 'lagekoolstofenergie' in het leven te roepen. Bij die groep kan dan kernenergie meegerekend worden. Zo zou het bijvoorbeeld in een klap duidelijk worden dat de Belgische energiesector het met haar hoge aandeel kernenergie net zeer goed doet als het gaat over de reductie van CO2-uitstoot.

Waar in België de energie met een lage CO2-uitstoot vandaan komt wordt duidelijk in dit overzicht:

Nog meer energiebronnen vergelijken? Gebruik deze handige webtool.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Getagged onder


Alleen abonnees kunnen commentaren posten. Klik hier om in te loggen.
Nog geen abonnement? Klik hier voor meer info.

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter