Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Zilberman's kritiek op de Slow Food Movement

30 november 2016 Door  Jayson Lusk
David Zilberman David Zilberman

David Zilberman, een landbouwkundig econoom aan de Universiteit van Californië - Berkeley, heeft onlangs een interessant blogartikel geschreven over de volksbewegingen die 'slow food' en natuurlijk voedsel promoten. Het artikel komt net op tijd, gezien de lange en agressieve verdediging van de voedselbeweginen door Michael Pollan in New York Times Magazine. Zilberman heeft een beetje lof over voor de beweging, maar geeft vooral stevige kritiek.

"Het grootste deel van dat gedachtegoed legt de nadruk op belangenbehartiging, maar schiet tekort op het gebied van analyse. Er zijn namelijk tal van factoren die ze veel te weinig onder de aandacht brengen. Ten eerste, ze zeggen niet veel over de verschillende kosten en afwegingen. Aan de vraagzijde zijn er afwegingen te maken: klanten kiezen voedsel op basis van de kosten, de smaak en het gemak. Fast food is niet zonder reden een mega-industrie. De ontwikkeling van kant-en-klare of snelklare maaltijden, moderne uitrusting (zoals elektrische fornuizen, koelkasten en microgolfovens) en moderne supermarkten waren factoren die vrouwen de mogelijkheid boden om de arbeidsmarkt te betreden."

en

"Ten tweede, de naturalistische paradigma’s onderwaarderen het belang van de technologie in de productie en de distributie van voedsel. De modere manier van leven is het resultaat van belangrijke innovaties op het gebied van de geneeskunde, biologie, communicatie, enz. Ik ben me bewust van de gevaren die de techologie met zich meebengt, maar wanneer ik een arme boer zie in bijvoorbeeld Ivoorkust met een gsm en een fiets, dan besef ik weer wat de kracht van technologie is. (…) De uitdaging is hoe de technologie te gebruiken op een geschikte manier en hoe deze breed te verspreiden in de plaats van op te geven."

en

"Ten derde, het naturalistische paradigma onderschat het belang van heterogeniteit onder mensen en regio’s. Verschillen in inkomens leiden tot andere voedselkeuzes. (…) Er is een enorm verschil tussen boeren in Iowa die een opbrengst hebben van meer dan 10 ton mais per hectare en boeren die aan amper 1,5 ton komen. (…) Ik verwacht niet dat mensen dezelfde technieken overal op dezelfde manier zullen gebruiken, en ik denk dat verschillende locaties verschillende technologieën vereisen."

En met dit laatste punt ga ik volledig akkoord:

"Heterogeniteit leidt mij naar een breder punt. Er is plaats voor zowel industriële als natuurlijke landbouwsystemen. Het naturalistische paradigma voert naar het ontstaan van duurdere restaurants en verse voedingsproducten die de landbouwer dichter bij de consument brengen. Beide hebben een beperkte impact maar het zijn belangrijke bronnen van inkomsten voor boeren en vernieuwingen in de landbouw. Tegelijkertijd zal de meerderheid van de wereldbevolking kunnen rekenen op de geïndustrialiseerde landbouw. De twee kunnen samen bestaan, samen evolueren, en zelfs co-evolueren."

 

Jayson Lusk is professor aan het department landbouweconomie van de Oklahoma State University.

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter