Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Europees Parlement wil gewasbeschermingsmiddelen met laag risico sneller toelaten

24 februari 2017 Door 

Het Europees Parlement keurde eerder deze maand een resolutie goed die het mogelijk moet maken om voor bepaalde biologische pesticiden met laag risico een snellere toegang tot de markt te vragen. Maar het zou nog beter zijn mocht dat principe gelden voor de vergunning van alle gewasbeschermingsmiddelen.

Info

Phytofar, de vereniging van de industrie vanbiologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen is blij met de oproep van de Europarlementsleden.  Een reglementair kader dat zich baseert op wetenschappelijke gegevens is er een dat ook rekening houdt met het risicoprofiel van de werkzame stoffen.

Nu zijn op de Belgische markt een honderdtal biologische pesticiden toegelaten. In 2013-2014 was de verkoop ervan goed voor 18% van het marktaandeel.

De Europese regelgeving betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen voorziet in een snellere vergunningsprocedure en een langere geldigheid van de homologatie voor producten die bij hun homologatie voldoen aan de criteria voor 'stoffen met een laag risicoprofiel'.

"Hoewel de natuurlijke oorsprong van de producten op zich geen grond is om dat statuut toe te kennen, beantwoorden toch veel biologische pesticiden aan die criteria." schrijft Phytofar in een persbericht.

Een gewasbeschermingsmiddel doet er in het totaal meer dan tien jaar over om op de Europese markt te raken, een eeuwigheid.

"Meer rekening houden met het risicoprofiel van de werkzame stoffen zou een stimulans betekenen voor onderzoek en ontwikkeling in deze sector met hoge toegevoegde waarde." vindt Phytofar.

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter