Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Eredoctoraat voor Ruth Defries (co-auteur Ecomodernistisch Manifest)

14 april 2017 Door  Marco Visscher

Ruth DeFries, professor ecologie en duurzame ontwikkeling aan de Columbia University in New York en mede-opsteller van het Ecomodernistisch Manifest, kreeg in maart 2017 een eredoctoraat van de Faculteit Wetenschappen van de KU Leuven.

Info

Professor Nicole Van Lipzig, promotor van het eredoctoraat, prijst het werk van DeFries op het gebied van duurzame ontwikkeling. "Het aardoppervlak verandert onvermijdelijk door de noodzaak om zes (sic) miljard mensen voedsel, water en onderdak te bieden", zegt Van Lipzig. "We moeten voortdurend afwegingen maken tussen de kortetermijnnoden van de mens en de langetermijnnood om de capaciteit van de biosfeer te handhaven. Ruth DeFries levert met haar onderzoek een cruciale bijdrage aan de wetenschappelijke kennis die nodig is om de juiste keuzes te maken."

Ondanks de grote uitdagingen verliest DeFries nooit haar optimisme, meldt KU Leuven in een persbericht. "In haar werk laat ze zien hoe de mens in zijn geschiedenis steeds weer crises wist te overwinnen door creativiteit en innovatie, en dat ook blijft doen”, stelt Peter Lievens, decaan van de Faculteit Wetenschappen. "Die positieve kijk kan onze studenten zeker inspireren."

In 2015 nam DeFries in Sausalito, nabij San Francisco, de Breakthrough Paradigm Award in ontvangst vanwege haar inspanningen om "een positieve visie op de toekomst te schetsen". Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Breakthrough Institute, dé denktank rondom het ecomodernisme. Marco Visscher sprak daar met DeFries over het boek dat zij juist had geschreven, The big ratchet: How humanity thrives in the face of natural crisis.

Lees hier het volledige interview.

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter