Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Ecomodernisten en groenen onderzoeken samen de mogelijkheden van kernenergie in Finland

7 maart 2018 Door 

De Finse steden Helsinki, Espoo en Kirkkonummi hebben studies opgestart om te onderzoeken of steenkool en aardgas als brandstof voor stadsverwarming kan vervangen worden door kleine modulaire kernreactoren (SMR's). Andere steden volgen mogelijk later.

Info

Momenteel wordt de meeste gemeenschappelijke stadsverwarming in Finland geproduceerd door het verbranden van steenkolen, aardgas, hout en veen. Hoewel vele Finse steden vooruitstrevende klimaatdoelen en -beleid hebben, slagen ze er niet al te best in om de verwarming en vloeibare brandstoffen te decarboniseren. Steden in het hoofdstedelijk gebied van Helsinki zullen daardoor de mogelijkheden onderzoeken van kleine kernreactoren bij het opwekken van warmtedistributie.

Helsinki was eerst, met twee actieve schepenen (Petrus Pennanen van de Piratenpartij en Atte Harjanne van de Groene Partij) die samenwerken met de Ecomodernistische Vereniging van Finland om het initiatief te nemen en om van geavanceerde kleine kernreactoren een onderwerp te maken in de publieke discussie en in de media.

"Meer dan de helft van de uitstoot van alle broeikasgassen in Helsinki komt van de stadsverwarming die vooral draait op fossiele brandstoffen. Als we Helsinki écht willen decarboniseren, dan moeten we de kleine reactoren minstens onbevangen en eerlijk onderzoeken", aldus Petrus Pennanen, schepen van Helsinki, ondervoorzitter van de Finse Piratenpartij en doctor in de nucleaire fysica.

Atte Harjanne, klimaatonderzoeker aan het Finse meteorologisch instituut en vertegenwoordiger van de Groene Partij in de stadsraad van Helsinki, gaat akkoord: "Ondanks de vroegere angsten waarmee de groene beweging opgegroeid is, heeft kernenergie bewezen een veilige, snelle en kosteneffectieve manier te zijn om de energiesector te decarboniseren. Het verdient om minstens onderzocht te worden."

Rauli Partanen, ondervoorzitter van de Ecomodernistische Vereniging van Finland en een onafhankelijke energie-analist, ziet ook belangrijke economische mogelijkheden om warmte-krachtkoppeling (WKK) te opwekken met nucleaire reactoren.

"Met WKK kan de reactor ruwweg twee keer zoveel aan waarde genereren vergeleken met louter elektriciteitsproductie, terwijl de warmteproductie gedecarboniseerd wordt", aldus Rauli. "Nucleaire energie is excellent voor de productie van elektriciteit op basislastniveau, maar met geavanceerde technologieën zoals hogetemperatuurreactoren en hogetemperatuurselektrolyse kunnen we kernenergie gebruiken om niet alleen de elektriciteits- en warmteproductie te decarboniseren, maar ook de brandstoffen die gebruikt worden in het transport en tal van industrieën."

Rauli Partanen is de auteur van een studie gepubliceerd door de Ecomodernistische Vereniging van Finland en Energy for Humanity in 2017. In die studie onderzocht hij hoe het hoofdstedelijk gewest van Helsinki kan gedecarboniseerd worden door volledig over te schakelen op geavanceerde kernreactoren. "Ik ben blij dat de Ecomodernistische Vereniging van Finland het publiek met deze technologie kennis heeft laten maken en ik wil graag helpen met het coördineren van soortgelijke vooruitstrevende ideeën".

Petrus Pennanen verklaart dat men bij het opstellen van het oorspronkelijke initiatief niet alleen Helsinki beoogde; het doel was omringende steden aan te zetten hetzelfde te overwegen:

"De meeste systemen voor gemeenschappelijke stadsverwarming zijn met elkaar verbonden, dus is het zinnig om de hele hoofdstedelijke regio te betrekken in de studie. Ik ben heel blij dat Espoo en Kirkkonummi geïnteresseerd zijn en ik nodig andere steden uit om mee te werken. Dit is het meest vooruitstrevende klimaatinitiatief in jaren en ik kijk uit hoe de hoofdstedelijke regio van Helsinki het voortouw neemt en andere noordelijke steden toont hoe men echt kan overgaan tot het beperken van de uitstoot van broeikasgassen."

 

Voor meer informatie:

Decarbonizing Cities Report (pdf)

Deep Decarbonization with Advanced Nuclear Seminar (video)

 

 

Beoordeel dit item
(18 stemmen)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter