Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Ecologisch duurzame biomassa: het aanbod is beperkt

19 november 2014 Door 
Milieuwetenschappers Gayathri Gopalakrishnan en Paul Benda van het Argonne National Laboratory in de Amerikaanse staat Illinois bestuderen het gebruik van gewassen als biobrandstof. Geteeld langs wegen en op vervuilde gronden leveren ze energie en maken ze de bodem schoon. Milieuwetenschappers Gayathri Gopalakrishnan en Paul Benda van het Argonne National Laboratory in de Amerikaanse staat Illinois bestuderen het gebruik van gewassen als biobrandstof. Geteeld langs wegen en op vervuilde gronden leveren ze energie en maken ze de bodem schoon. George Joch (CC BY-NC-SA 2.0)

Wind, zon, waterkracht… allemaal hebben ze hun impact op het landschap en het landgebruik. Dat geldt ook voor biomassa. Wanneer een bedrijf grond opkoopt van boeren om daarop biomassa te produceren, leidt dit op zich niet tot ontbossing. Het doet dat wel wanneer die boeren daarna bos omzetten in akkerland.

Men spreekt in dit verband van de ILUC-factor (Indirect Land Use Change). De totale impact van verschuivingen in landgebruik wordt voor de gehele EU geschat tussen 4,7 en 7,9 miljoen ha tegen 2020. Dat komt neer op een oppervlakte tussen een gebied net iets groter dan Nederland en een ter grootte van Ierland.

Het beperkte aanbod van ecologisch duurzame biomassa bemoeilijkt in de EU de overgang van een economie gebaseerd op fossiele grondstoffen naar een bio-economie. Daarin worden afval en biologische hulpbronnen uit de bodem en de zee gebruikt als grondstof voor voedsel, voeder, energie en in de industrie. Er zou in de hele EU genoeg biomassa zijn voor ongeveer een tiende van de totale energieconsumptie in 2030. Optimistische schattingen gaan tot het dubbele daarvan.

Aandeel duurzame biomassa momenteel erg beperkt (3 à 4 percent)

Maar de EU-lidstaten mikken in hun hernieuwbare energieplannen al op 10 procent tegen 2020. Tien jaar eerder dus. Wat zijn dan de mogelijkheden?
Afvalstromen en resten van landbouw en bosbeheer die geen extra landgebruik veroorzaken, zijn nu al een duurzame optie. De techniek is er ook, maar het is onwaarschijnlijk dat deze stromen tegen 2030 in meer dan 3 à 4 procent van de totale Europese vraag kunnen voorzien.

Meer nog, veel van deze bronnen kennen al een nuttige toepassing, bijv. in diervoeders of als bodemverbeteraar. Specialisten schuiven daarom de ontwikkeling van nieuwe technologieën om meer biomassa te produceren of verzamelen zonder direct of indirect landgebruik naar voor als de voornaamste prioriteit voor de transitie naar een ecologisch duurzame bio-economie.


Biomassa voor energieopwekking: lage prioriteit

Sectoren waar er weinig of geen alternatieven zijn voor fossiele grondstoffen krijgen het best prioritair toegang tot de beschikbare duurzame biomassa. Dat betekent ook dat het gebruik van biomassa voor energieopwekking doorgaans een lagere prioriteit heeft. Voor energieopwekking zijn er immers wel voldoende alternatieven: zon, wind, kernenergie en waterkracht.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Getagged onder


Alleen abonnees kunnen commentaren posten. Klik hier om in te loggen.
Nog geen abonnement? Klik hier voor meer info.

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter