Print deze pagina
Gepubliceerd in Nieuws

Tv-tip: Vlaming bij wereldtop inzake Land Fill Mining

27 maart 2015 Door 
Peter Tom Jones Peter Tom Jones © ELFM

In de Tegenlicht-reportage 'Vuil goud' laat Vlaming Peter Tom Jones zondag op de Nederlandse zender VPRO zien hoe enhanced landfill mining (ELFM) in z'n werk gaat. Het huishoudelijk afval dat in de jaren 1960 tot 1980 gestort werd en verstopt onder "groene" heuvels kan immers met moderne technologie omgevormd worden tot nieuwe grondstoffen en energie.

Info

Peter Tom Jones is burgerlijk ingenieur Milieukunde, doctor in de Toegepaste Wetenschappen en Onderzoeksmanager aan de KU Leuven. Zijn specialisatie is industriële ecologie. Jones is ook de voorzichtter van i-Cleantech Vlaanderen en coördinator van het European Enhanced Landfill Mining Consortium (EURELCO).

Peter Tom Jones bij zijn verkiezing tot EURELCO-voorzitter in 2014: "Samen met de Europese partnerorganisaties brengen wij de kritische massa samen om zowel de technologische als de niet-technologische barrières voor Enhanced Landfill Mining te overwinnen. EURELCO zal mee zorgen voor het maatschappelijk draagvlak voor de implementatie van Enhanced Landfill Mining op Europees niveau. We mogen trots zijn op het Vlaamse leiderschap in dit domein."

De EU telt 150000 tot 500000 historische en actieve afvalstorten. Een van de eerste concrete ELFM-projecten is het valoriseren van de afvalopslagplaats van Remo Milieubeheer in Houthalen-Helchteren.

De reportage wordt op zondag 29 maart uitgezonden op NPO 2 (Nederland 2) om 21.05 uur.

 

Update: Om het diepgravende karakter nog sterker te maken, zet Tegenlicht een Meet up op als vervolg op de documentaire “Vuil Goud” van 29 maart. Dit debat gaat door op 1 april en wordt live vanuit Amsterdam gestreamd. Meer info.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Getagged onder

Meer bijdragen van Bart Coenen

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter