Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

75% Belgen voorstander van een combinatie van kernenergie en hernieuwbare energiebronnen

30 maart 2015 Door  Redactie
De kerncentrales in Doel. De kerncentrales in Doel. © Frank Verhoft

De mening van de Belgen over kernenergie en kerntechnologie blijft stabiel t.o.v. 2013. 63% van de Belgen is voor het behouden van kernenergie in de energiemix. Driekwart van de Belgen is voorstander van een combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie. Een ruime meerderheid van de bevolking is het eens met de beslissing van de huidige regering om de centrales Doel 1 en Doel 2 langer open te houden.

Info

Om het anderhalf jaar houdt onderzoeksbureau TNS Media in opdracht van het Nucleair Forum een grootschalige opiniepeiling over de perceptie rond nucleaire technologie in België. De meest recente enquête werd in januari-februari 2015 bij een staal van meer dan 1000 personen uitgevoerd.


De resultaten tonen onder meer de volgende cijfers:

Een ruime meerderheid (63%) van de Belgen is voorstander van kernenergie. 58% van de Belgen is van mening dat kernenergie meer voor- dan nadelen heeft (een stijging met 4% ten opzichte van 2013) en 63% van de Belgen wil kernenergie in de energiemix behouden.

De drie belangrijkste criteria voor de Belgen inzake energie blijven ook in 2015 de veiligheid van de elektriciteitscentrales (79%), de beperking van de uitstoot van schadelijke gassen en CO2 (66%) en de energieprijs (61%, een daling van 6% ten opzichte van 2013).

De meest geciteerde voordelen van kernenergie zijn de beschikbaarheid (24%), de prijs (13%) en de milieuvriendelijkheid (12%). Inzake beschikbaarheid is 77% van de Belgen van oordeel dat het dankzij kernenergie is dat ons land steeds en overal over elektriciteit kan beschikken.


De Belg is zich meer en meer bewust van de impact van een kernuitstap

Driekwart van de Belgen denkt dat het risico op pannes en stroomonderbrekingen zal toenemen wanneer de kerncentrales worden stilgelegd. Dit is een stijging met 10% ten opzichte van 2013. Evenveel landgenoten zijn ervan overtuigd dat het stopzetten van de nucleaire energieproductie zal leiden tot een stijging van de elektriciteitsprijzen. Deze visie wordt ruimschoots (71%) gedeeld door de tegenstanders van kernenergie.

44% van de Belgen is akkoord met het feit dat de beperkte uitstoot van CO2 van kerncentrales bijdraagt tot de strijd tegen klimaatverandering en slechts 30% van de Belgen is het niet eens met de beslissing van de huidige regering om de centrales Doel 1 en Doel 2 tot 2025 open te houden.


Welke toekomst voor kernenergie?

75% van de Belgen is voorstander van een combinatie van kernenergie en hernieuwbare energiebronnen. Bijna 80% van de Belgen - een stijging met 10% ten opzichte van 2013 - is overtuigd dat het moeilijk zal zijn om betrouwbare alternatieven te vinden indien de kerncentrales zouden verdwijnen.

De potentiële negatieve impact van de kernuitstap verklaart overigens ongetwijfeld het feit dat een op de vier respondenten voorstander is van de bouw van nieuwe centrales (ook dit is een stijging). Dit cijfer stijgt tot de helft als de elektriciteitsbevoorrading in gevaar zou komen.

 

Download hier de volledige peiling als pdf.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter