Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Kanker treft tamme kastanjes, maar resistente boom is onderweg

2 april 2015 Door 
Biedt ggo-boom antwoord op kastanjekanker? Biedt ggo-boom antwoord op kastanjekanker? © Wayne National Forest (CC BY 2.0 op Flickr)

Twee berichten over de kastanjekanker vandaag in mijn mailbox. Een van natuurpunt over een ernstige aantasting in Jette en een van Amerikaanse onderzoekers met een oplossing.

De schimmel Cryphonectria parasitica is altijd dodelijk voor de aangetaste kastanjebomen. De ziekteverwekker dringt binnen via wonden of spleten in de boomschors en veroorzaakt er een necrose (het afsterven van weefsel). Einde vorig jaar werd de schimmel ontdekt in een rij tamme kastanjes in Jette. De besmetting verspreidde zich razendsnel en de hele rij moest gerooid worden voor de schimmelsporen zich verder verspreidden.


Koning der wouden

In Noord-Amerika is kastanjekanker al veel langer bekend. The Americaanse kastanje was ooit een van de meest voorkomende boomsoorten in de oostelijke wouden van de VS en Canada. De boom bezette een sleutelpositie in het ecosysteem en was bovendien van grote economische en sociale waarde.

De schimmel werd begin vorige eeuw waarschijnlijk via plantmateriaal van de Japanse kastanje in de haven van New York binnengebracht. Algauw begon de Amerikaanse kastanje massaal af te sterven. Tussen 1904 en 1950 verdwenen vrijwel alle volwassen bomen in de Staat New York. In totaal stierven 4 miljard exemplaren van deze prachtige boom. De schimmel bracht de soort op de rand van uitsterven.


Wetenschappers willen de Amerikaanse kastanje terugbrengen

Kastanjekanker verspreidt zich nog steeds in Amerika, maar er is een oplossing in zicht. Bioloog Bill Powell maakte van het terugbrengen van de tamme kastanje zijn levenswerk en leidt een restauratieproject voor deze legendarische boom aan de State University of New York. Zijn team werkte 25 jaar lang aan de creatie van een genetisch gemodificeerde kastanjeboom die resistent is tegen de kanker. Met succes, want de boom is klaar.

Dat betekent echter niet dat de koning van de Amerikaanse wouden meteen weer terug zal zijn. Voor hij kan aangeplant worden, moet de resistente boom door een reeks strenge beoordelingen van diverse federale instellingen geraken. Dat kost tijd en bergen geld.

Wil je helpen, dan kan dit door het Amerikaanse project financieel te steunen en door aangetaste bomen te melden aan Natuurpunt (lees hier hoe je de symptomen kunt herkennen).


In deze TED-talk legt Bill Powell onder meer uit waarom een genetisch gemodificeerde kastanje te verkiezen is boven een klassiek veredelde boom:Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter