Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Wetenschappers vinden nieuw wapen in de strijd tegen aardappelziekte

2 april 2015 Door 
Symptomen van phytophthora op een vatbaar aardappelras Symptomen van phytophthora op een vatbaar aardappelras @copy; Wageningen University

In een Zuid-Amerikaanse wilde aardappel ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Wageningen een nieuw gen tegen de aardappelziekte phytophthora. Dat gen geeft een nog niet eerder gevonden manier van verdediging tegen de gevreesde ziekte.

Het gen zorgt namelijk voor afweerreactie tegen elicitine, een eiwit met een belangrijke biologische functie. Daardoor wordt het minder waarschijnlijk dat de ziekteverwekker zich kan aanpassen om de afweerreactie te ontwijken.

Serieuze bedreiging voor de voedselproductie

Phytophthora infestans is de oorzaak van de aardappelziekte en leidt wereldwijd tot grote schade bij aardappeltelers. De ziekteverwekker vormt nog altijd een serieuze bedreiging voor de voedselproductie. Het internationale team van wetenschappers onderzocht wilde leden van de Solanum-familie, waartoe de aardappel behoort, op zoek naar genen die reageren op elicitinen. 

Vivianne Vleeshouwers, veredelingsonderzoeker bij Wageningen University en een van de leidende wetenschappers binnen het team legt uit: "Deze eiwitten veranderen nauwelijks in de loop der tijd. Ze spelen een cruciale rol in de levenscyclus van phytophthora en ze zijn tijdens eerdere evolutie geoptimaliseerd. Door een aardappelgen te vinden dat dit soort eiwitten aanpakt, verlagen we de kans dat de ziekteverwekker de nieuwe resistentie kan doorbreken."

Zoektocht van 10 jaar

Na een zoektocht van 10 jaar hebben de wetenschappers zo'n gen gevonden, genaamd ELR (Elicitin Response), dat codeert voor een receptorachtig eiwit in Solanum microdontum. Bij planten zitten er veel van dit soort receptoren aan de buitenkant van de plantencel, die daarmee de eerste verdedigingslinie vormen. Dit beschermingsmechanisme lijkt op een serie antennes die ieder zijn afgestemd op een verschillend geconserveerd kenmerk van de binnendringende ziekteverwekkers.

De gelijktijdige aanwezigheid van het ELR-gen en elicitine leidt tot celdood op de plaats waar phytophthora de plant infecteert en vormt daarmee een afweersysteem dat de verspreiding van de ziekteverwekker een halt toeroept. Introductie van het ELR-gen in gecultiveerde aardappelplanten maakt de planten minder vatbaar voor diverse stammen van de aardappelziekte.

De resultaten komen uit fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en zijn dus nog in de onderzoekfase. Op de langere termijn opent de vondst nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen van een breed en langdurig werkende resistentie. Die resistentie zou over de hele wereld kunnen helpen bij het nog milieuvriendelijker telen van aardappels.


Lees meer artikels over de aardappelziekte phytophthora.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Getagged onder

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter