Print deze pagina
Gepubliceerd in Nieuws

Zoete aardappel op natuurlijke wijze “genetisch gemodificeerd”

23 april 2015 Door 
De bacterie Agrobacterium is gespecialiseerd in het overbrengen van een deel van het eigen DNA, het zogenaamde T-DNA, naar planten. Het is dit T-DNA dat in de zoete aardappel gevonden werd. De bacterie Agrobacterium is gespecialiseerd in het overbrengen van een deel van het eigen DNA, het zogenaamde T-DNA, naar planten. Het is dit T-DNA dat in de zoete aardappel gevonden werd. © Steve Johnson (CC BY 2.0 op Flickr)

Zoete aardappelen bevatten wereldwijd van nature uit genen van de bacterie Agrobacterium. De zoete aardappel is een van de belangrijkste voedselgewassen voor menselijke consumptie in de wereld. Door de aanwezigheid van dit "vreemde" DNA kan de zoete aardappel gezien worden als een natuurlijke ggo.

Info

Onderzoekers van UGent en het International Potato Institute publiceerden deze ontdekking zopas op de website van PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America). Het artikel zal later op de cover van het tijdschrift verschijnen. De onderzoekers ontdekten de DNA sequenties van Agrobacterium terwijl ze het genoom (dit is het volledige DNA) van de zoete aardappel in kaart brachten voor onderzoek naar virale ziekten.

Al aanwezig in voorouder zoete aardappel

De sequenties bleken aanwezig te zijn in elk van de 291 geteste rassen en zelfs in sommige verwante wilde soorten. De genen zijn zelfs actief, hetgeen kan betekenen dat ze aan de plant een positieve eigenschap verschaffen waarop door boeren geselecteerd werd bij de domesticatie van het gewas.

Meer en meer bewijs van 'horizontale genoverdracht'

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers bacterieel, viraal DNA of DNA van schimmels vinden in het genoom van planten of dieren. De laatste jaren werden meer en meer voorbeelden van mogelijke horizontale genoverdracht gevonden. In een horizontale genoverdracht is er uitwisseling van genen tussen verschillende soorten. Dit in tegenstelling tot een gewone genoverdracht van ouders naar hun nakomelingen die plaatsvindt binnen dezelfde soort.

Natuurlijke ggo's

Het mechanisme dat Agrobacterium gebruikt, vormt zelfs de basis van de ggo-technologie. De vondst van het T-DNA in de zoete aardappel onthult dat wat we nu genetische modificatie noemen op geheel natuurlijke wijze al duizenden jaren geleden plaatsvond.

"Deze ontdekking toont aan dat genetische modificatie ook in de natuur plaatsvindt. Vergeleken met deze 'natuurlijke' ggo's hebben door de mens gemaakte ggo's het voordeel dat we exact weten welke kenmerken we aan de plant toevoegen." zei UGent-professor Lieve Gheysen, een van de betrokken onderzoekers.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Getagged onder

Meer bijdragen van Bart Coenen

Gerelateerde items

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter