Print deze pagina
Gepubliceerd in Nieuws

Brusselse tuin is hotspot voor insecten

13 januari 2016 Door 
Brusselse tuin is hotspot voor insecten © Kenton Forshee (CC BY 2.0 op Flickr)

Biologen hebben in minder dan een jaar tijd 1000 insecten- en spinnensoorten geteld in de botanische tuin 'Jean Massart' in Brussel. "De tuin is een biodiversiteitshotspot", zegt entomoloog Patrick Grootaert  van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Info

De Jardin Botanique Jean Massart in de Brusselse gemeente Oudergem ligt vlak naast het Zoniënwoud en is amper vijf hectare groot. Hij werd in 1922 aangelegd door botanist Jean Massart, een ecoloog avant la lettre. De botanische tuin bevat een zeer grote variëteit aan inheemse en uitheemse bomen- en andere plantensoorten.

Leefmilieu Brussel (BIM) gaf het KBIN in 2015 de opdracht om de insecten- en spinnensoorten te inventariseren tot ten minste de kaap van duizend soorten was bereikt. In minder dan één jaar tijd werd het doel gehaald, dankzij de inzet van wetenschappelijk medewerker Hugo Raemdonck en een dertigtal vrijwillige entomologen. "Als je de gegevens vergelijkt met andere inventarisaties in België blijkt het 'kleine' gebied een biodiversiteitshotspot", zegt Patrick Grootaert.

"Vooral bepaalde plantenetende insectenfamilies zijn er heel divers, logisch voor een botanische tuin die meer plantensoorten bevat dan een doorsnee plantsoen." Zo vonden de biologen in de 'Massart'-tuin een vijfde van alle soorten boktorren en snuitkevers die ooit in België gesignaleerd zijn. Ook de zweefvliegen scoren hoog: meer dan een vierde van de Belgische soorten. En zelfs een derde van de gekende Belgische soorten lieveheersbeestjes werden gespot.

De entomologen hebben ook heel zeldzame soorten gezien, die pas recent in België waren gevonden of nog maar enkele keren in ons land werden geobserveerd sinds meer dan honderd jaar observaties. Voor de familie van de paddenstoelmuggen, waarvan de larven in paddenstoelen leven, werden zelfs 25 soorten gevonden die nooit eerder in België waren aangetroffen. "Zo'n hotspot voor Brussel en zelfs België verdient het om goed beschermd te blijven", vindt Grootaert. Door de inventarisatie over een aantal jaar te herhalen, kunnen biologen nagaan of  de insectenpopulaties zijn gewijzigd.

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Getagged onder

Gerelateerde items

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter