Print deze pagina
Gepubliceerd in Nieuws

Natuurpunt zoekt nesten hazelmuis

8 maart 2016 Door  Redactie
Natuurpunt zoekt nesten hazelmuis Foto Goedele Verbeylen

De Hazelmuis is de kleinste van alle slaapmuizen. Elke winter gaat ze in een lange, diepe winterslaap. Je kan een Hazelmuis niet missen: een dikke, behaarde staart, oranje pels, grijppoten en zwarte ogen. De soort heeft een verborgen levenswijze en is sterk bedreigd in Vlaanderen. Om de soort beter te kunnen beschermen, wil Natuurpunt te weten komen waar de schuchtere slaapmuizen gedurende de verschillende seizoenen verblijven.

Info

 Een van haar laatste bolwerken bevindt zich in de Limburgse Voerstreek, naast een drukke spoorlijn en in de omliggende bossen.

Tijdens het actieve seizoen, dat bij ons meestal loopt van maart-mei tot oktober-december, komen Hazelmuizen zeer weinig op de grond. Ze zitten dan vooral in veilige, dichte vegetatie. Daar kunnen ze zich optimaal verplaatsen met hun pootjes die speciaal aangepast zijn aan het vastgrijpen van takjes en stengels. In deze periode gebruiken ze holle bomen en takken, nestkasten en nestbuizen en dichte vegetatie als dagrustplaats.

Goedele Verbeylen (Natuurpunt): "Dankzij zenderonderzoek in augustus-oktober 2015 weten we dat ze in deze dichte vegetatie niet enkel beschuttende nestjes bouwen, maar er ook regelmatig zonder nest rusten, goed verborgen onder blaadjes of tussen zaadpluizen."

Over welke locaties ze bij ons in de winter verkiezen, was tot voor kort nog helemaal niets geweten. "Onderzoek hiernaar is nochtans cruciaal", meent Goedele Verbeylen, "aangezien wij belangrijke hazelmuispopulaties hebben in een zeer specifiek gebiedstype: spoorwegbermen."

"In 2013 vonden we daar via een gezenderde Hazelmuis een eerste winternest. Eind oktober 2015 deden we nog eens vijf Hazelmuizen een zender om en volgden deze op met de hulp van ARK Natuurontwikkeling. Kort voordien, op 24 oktober, vonden we toevallig al een eerste – recent gebouwd maar leeg – winternest, vlak bij een aantal dagrustplaatsen van een van onze gezenderde Hazelmuizen."

Meer informatie of meehelpen met het onderzoek? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Getagged onder

Gerelateerde items

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter