Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Stijn Breurs wint 'Zesde Vijs' met blogpost tegen ggo-angstpsychose

18 mei 2016 Door 
Stijn Bruers Stijn Bruers

De Zesde Vijs wordt door de sceptische vereniging SKEPP toegekend aan personen die zich verdienstelijk maken in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudowetenschap en het paranormale. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan Stijn Bruers. Deze doctor in de natuurkunde en moraalwetenschappen publiceerde in maart 2015 de tekst "Waarom de milieubeweging het ggo-dossier mag loslaten".

Info

Bruers merkte onder meer op dat ggo-tegenstanders al te vaak verwijzen naar wat hij noemt "onbetrouwbare, pseudowetenschappelijke studies". Studies zoals bijvoorbeeld een studie van de Fransman Séralini op ratten die ggo-voer kregen, krijgen al te gemakkelijk veel media-aandacht en worden steeds opnieuw vermeld omdat ze het gevaar van ggo's zouden aantonen, ook nadat hun bevindingen al lang weerlegd zijn. 

"De kritiek op deze bijzonder slechte studie, waarvan de publicatie zelfs werd ingetrokken, komt veel te weinig in het nieuws", meent Bruers.

"Belangrijk is ook dat hij wijst op de gevaren van het irrationeel afwijzen van ggo's", motiveert SKEPP de toekenning, "Zo wijst hij er op dat het niet gebruik van ggo's – onder druk van de milieubeweging – in een land als Zambia tot hongersnood heeft geleid. Hij maakt hier een niet mis te verstane vergelijking tussen de anti-ggo-acties en de antivaccinatiebeweging."

In haar aankondiging schrijft SKEPP dat het geen pleitbezorger is van ggo's en nog minder een verdediger van de ggo-industrie, maar dat de vereniging wel problemen heeft met wie op basis van angst of vastgeroeste vooroordelen rationele wetenschappelijke conclusies over ggo's afwijst. "Stijn Bruers heeft dat probleem ook ingezien, wat vanuit zijn eigen verleden als milieu-activitist niet evident is. Mensen zijn nu eenmaal van nature gevoelig voor argumenten die hun eigen opvattingen bevestigen."

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter