Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Roland Duchâtelet pleit voor nieuwe kerncentrales

2 september 2016 Door 
Windturbines en zonnepanelen produceren samen niet één tiende van de elektriciteit. Windturbines en zonnepanelen produceren samen niet één tiende van de elektriciteit.

Zouden we niet beter kerncentrales bijbouwen? Dan houden we het deel van onze welvaart dat we nu aan onze olieleveranciers afgeven voor onszelf. Dat schrijft Melexis-voorzitter Roland Duchâtelet vandaag in De Tijd.

Info

"In 1970 was kernenergie trendy, het resultaat van innovatie die ons toeliet onze koelkasten en wasmachines goedkoop te laten draaien. Ze was een welkome vervanger van steenkool, een erg milieu- en mensonvriendelijke brandstof. (…) Door haar lage prijs concurreerde kernenergie succesvol met olie uit de Arabische landen. Het geld voor de bouw van de kerncentrales bleef in België en mensen van hier kregen er werk." Schrijft Duchâtelet.

De zakenman wijst ook op het volgende: "Toen beslist werd geen nieuwe kerncentrales te bouwen en de bestaande op lange termijn te sluiten, was er geen sprake van de opwarming van de aarde. Ze sluiten hield geen rekening met een toen sterk onderschat milieuvoordeel van die kerncentrales. Ze brengen geen broeikasgassen voort in tegenstelling tot alle alternatieven die er toen waren: olie, steenkool en gas." Dit is een belangrijk gegeven dat te vaak vergeten wordt.

Windturbines en zonnepanelen produceren samen niet één tiende van de elektriciteit. Zijn ze dan al het gedoe wel waard? "De kostprijs ervan, vooral van de zonnepanelen, is véél hoger dan die van kernenergie, dat heeft de Turteltaks duidelijk gemaakt."vindt Duchâtelet alvast.

Duchâtelet wijst ook op een andere belangrijke evolutie: olieverbruikende auto's zullen plaats ruimen voor elektrische. "Gaan we dan olie gebruiken om elektriciteit te maken?" vraagt hij zich af. En is het niet beter de olie die we kopen in het Midden-Oosten te vervangen door zelfgemaakte elektriciteit uit kerncentrales? Duchâtelet: "Dat is goed voor het milieu, de tewerkstelling, (…) en zelfs voor de staatskas, want een kerncentrale kan wat extra belastingen verdragen."

"Als alle voertuigen elektrisch rijden, zal dat meer stroom vergen dan wat onze huidige kerncentrales samen vandaag leveren. De vraag naar elektriciteit zal met 50 procent stijgen. Zouden we niet beter kerncentrales bijbouwen in de plaats van ze te sluiten? Dan houden we het deel van onze welvaart dat we nu aan onze olieleveranciers afgeven voor onszelf en worden we de beste leerling van de klas in de strijd tegen de opwarming van de aarde." besluit Duchâtelet.

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter