Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Hoeveel kerncentrales moeten we bouwen als we alle auto’s elektrisch willen?

29 september 2016 Door 
80% elektrische auto's betekent 150 nieuwe kerncentrales. 80% elektrische auto's betekent 150 nieuwe kerncentrales.

Er is nu een antwoord op deze vraag. Voor Europa althans. Het Europees Milieu Agentschap (EEA) komt in een nieuw rapport met cijfers: 150 gigawatt elektriciteit is er nodig om vier op de vijf auto’s in de unie elektrisch te laten rijden tegen 2050.

Info

Als we aan deze verhoogde energievraag willen voldoen met kernenergie, hoeveel kerncentrales moeten we dan bijbouwen? 150 kerncentrales van het Doel-type of 50 centrales van het type dat de Britten in Hinkley Point plannen.

Voorlopig vormen elektrische auto’s nog maar 0,15 percent van het wagenpark in de EU, maar mocht dit stijgen tot het cijfer van 80 percent, het in het rapport gehanteerde cijfer, dan zou dit grote druk leggen op de elektriciteitsinfrastructuur, waarschuwt het EEA. Dat zou vooral het geval zijn in landen met veel hernieuwbare energie. Dat komt omdat het aanbod van zonne- en windenergie sterk wisselt.

Wordt de nodige energie opgewekt met steenkool, dan zouden de elektrische wagens meer koolstofemissies hebben dan auto’s die rijden op benzine of diesel. Een sterke groei van het aantal elektrische auto’s betekent dus de bouw van nieuwe kerncentrales. Toch als je wilt dat de elektriciteit die de auto doet rijden opgewekt wordt met weinig CO2-uitstoot.

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter