Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Kaalkap langs wegbermen? BOS+ legt uit wat er aan de hand is

22 april 2017 Door 

De laatste maanden vonden er grote kappingen plaats langsheen onze gewestwegen, waterwegen en spoorwegen. Bezorgde burgers stellen zich terecht vragen. BOS+ zet in een mededeling op haar website de situatie in perspectief.

Info

Je kon er de laatste maanden niet naast kijken. Overal in Vlaanderen werd hout in de bermen gekapt. BOS+, een Vlaamse organisatie die zich inzet voor bosbehoud, legt uit:

"Het beheer gebeurt altijd tussen 1 november en 15 maart (kan verlengd worden tot 31 maart) omdat de bomen dan niet langer in het blad staan (en dus lichter zijn), de sapstroom langzamer verloopt (en de bomen dus minder kwetsbaar zijn), en de vogels dan nog niet aan het broeden zijn."

"Na jaren van ondermaats beheer van de houtige wegbermen om besparingsredenen, gebeurt er nu een inhaalbeweging. Dat is een van de redenen waarom de kap nu zo hard opvalt."

"Heel veel van de kappingen die we zien, zijn gelukkig geen definitieve verwijdering van de bomen, maar maken deel uit van een zogenaamd hakhoutbeheer. Dit beheer is een vorm van houtkap die al eeuwenlang wordt toegepast: men kapt (loof)boomsoorten af op een tiental centimeter boven de bodem, waarna deze boom in de daarop volgende groeiseizoenen opnieuw uitschiet en meerdere nieuwe stammen vormt."

Lees het volledige bericht op de website van BOS+

Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Getagged onder

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter