Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Uitstel introductie ggo's kost levens in Afrika

6 september 2017 Door 

Vijftien jaar geleden publiceerde The Economist het artikel Better dead than GM-fed? over op de weigering van sommige Afrikaanse landen om de invoer van Amerikaanse voedselhulp toe te staan omdat deze genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) bevatte. Extreme honger bedreigde toen 15 miljoen mensen in Afrika.

Vandaag kunnen wetenschappers de kosten schatten van die Afrikaanse weigering om ggo-gewassen te telen. Volgens een recente studie in het tijdschrift PLoS One zorgen vertragingen bij de introductie van ziektebestendige bananen en insect-resistente bonen en maïs voor "aanzienlijke economische en menselijke gezondheidskosten, waaronder ondervoeding en vertraagde groei."

Als Kenia in 2006 ggo-maïs was beginnen telen en Oeganda in 2007 een ziekteresistente banaan geïntroduceerd had, waren het afgelopen decennium duizenden levens gered, stellen de onderzoekers. Elk uitstel kost levens en zet een rem op de inkomens van Afrikaanse boeren. Ook doet het feit dat de Europese Unie verwarring zaait rond de veiligheid van ggo's de zaak geen goed.

Lees de studie hier.

Beoordeel dit item
(17 stemmen)
Getagged onder

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter