Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Studie onderzoekt het effect van insecticiden op honingbijen

7 maart 2018 Door  Redactie

Neonicotinoïden, waaronder Syngenta’s insecticide thiamethoxam, worden wereldwijd gebruikt in gewassenbescherming door middel van behandelingen van zaden, bodem en gebladerte. Een grootschalige studie toont nu aan dat de residuniveaus in pollen en nectar uit zaden die behandeld zijn met thiamethoxam, geen schade aanrichten onder bijen en geen effect hebben op de overleving van de bijenkolonies.

Info

De studie, uitgevoerd in samenwerking met het Amerikaanse Environmental Protection Agency en gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Toxicology & Chemistry, onderzocht 84 bijenkolonies en individuele honingbijen, zowel volwassen dieren als larven.

"Deze robuuste studie legt definitief een drempelwaarde vast waaronder er geen schadelijke gevolgen zijn voor kolonies van honingbijen", aldus eerste auteur dr. Jay Overmyer van Syngenta Crop Protection. "Deze studie kan gebruikt worden om het mogelijke risico in te schatten waarbij bijenkolonies blootgesteld worden aan residu's van thiamethoxam in stuifmeel en nectar bij alle soorten van toepassingen."

 

Referentie: 

Thiamethoxam honey bee colony feeding study: Linking effects at the level of the individual to those at the colony level, Jay Overmyer, et al.
Environmental Toxicology and Chemistry, December 2017
DOI: 10.1002/etc.4018

 

Beoordeel dit item
(13 stemmen)

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter