Aanmelden

BackCover.be

Gepubliceerd in Nieuws

Bomen groeien sneller

17 september 2014 Door 
Doctoraatsstudenten Cynthia Schäfer en Eric Thurm nemen een groeiringmonster van een boom op een proefperceel. Doctoraatsstudenten Cynthia Schäfer en Eric Thurm nemen een groeiringmonster van een boom op een proefperceel. Photo: L. Steinacker / TUM

Bomen groeien al sneller sinds de jaren 1960, concluderen onderzoekers van de Technische Universiteit Munchen (TUM). Hun langetermijnonderzoek op experimentele proefpercelen (met wortels tot in 1870) geeft ook mogelijke verklaringen voor het fenomeen.

Info

  • Publicatie: Forest stand growth dynamics
    in Central Europe have accelerated since 1870,
    Pretzsch, H., Biber, P., Schütze, G.,
    Uhl, E., Rötzer, Th., (2014)
    Nat. Commun. 5:4967, DOI:10.1038/ncomms5967.

 

Nog niet zo lang geleden was sterfte een heet hangijzer, maar in de plaats van een ineen te storten, lijken wouden net versneld te groeien. Prof. Hans Pretzsch, hoofd van de studie, wijst op de sterke basis voor zijn bevindingen: de aanplant van de proefpercelen gaat terug tot in 1870 en ze zijn representatief voor klimatologische omstandigheden in Centraal Europa.

Versnelde groei

De in Centraal Europa dominante soorten spar en beuk groeien behoorlijk sneller dan voorheen. Beuken groeiden gemiddeld 77 procent sneller dan in 1960; sparren bleken 32 procent sneller te groeien. Ook in aaneengesloten gebieden met relatief homogene bomen ('stands' genoemd) nam de groei toe: voor beuken met 30 procent en voor sparren met 10 procent. “Deze gebieden hadden een lagere groeisnelheid dan de individuele bomen doordat grote bomen meer ruimte nodig hebben en dus elk gebied minder bomen kan bevatten,” verklaart onderzoeker Hans Pretzsch, “We konden een algemene trend van versnelde groei vaststellen, zelfs terwijl de onderzochte gebieden verschilden op het vlak van klimaat- en bodemcondities”.

Verklaringen en gevolgen
Stijgende temperaturen, een verlengd groeiseizoen, CO2 en stikstof zijn factoren die aan de versnelde groei bijdragen. De concentratie van deze gassen in de atmosfeer steeg de voorbije eeuw voortdurend.
Het is niet meteen aan de bossen te zien, maar de bomen bereiken hun maximale omvang en hoogte vroeger dan in het verleden. Dat is interessant voor de bosbouw omdat het tijdstip waarop de bomen gerooid kunnen worden vervroegt. De groeitrends binnen de stands zijn volgens Pretzsch relevant voor de bosbouw op het vlak van productiviteit, opslag van CO2 en klimaatrisico.
De versnelde groei is ook goed voor het milieu omdat meer hout geoogst kan worden zonder de duurzaamheid in gevaar te brengen. Maar de versnelde groei en veroudering van de bomen heeft ook implicaties voor het ecosysteem. Pretzsch legt uit: “Planten- en diersoorten die de meeste gevolgen ondervinden leven in habitats die afhangen van fasen en structuren van de bosontwikkeling. Deze soorten zullen mogelijk mobieler moeten worden.”

 

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Getagged onder

Laat een reactie achter

RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter