Aanmelden

BackCover.be

Frank Verhoft

Frank Verhoft

Frank Verhoft is germanist, leraar Nederlands, een boekengek en een veellezer. Hij blogt over filosofie en atheïsme, wetenschap, kritisch denken en pseudowetenschap op www.kritischemassa.be.

Twitter: @FrankBML

Voorbije zaterdag (26 maart) was het weer zover: de @lternatieve (lees: anarchistische) boekenbeurs in Gent. Het evenement gaat door in een gebouw dat onderhouden wordt door de stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap. Ergens zit daar genoeg materiaal in voor een, toegegeven, goedkope oprisping of twee.

Lees 2278 keer
Beoordeel dit item

"De klimaatverandering is een te grote en te serieuze uitdaging om over te laten aan de groene politieke partijen." Het is niet de eerste keer dat een dergelijke slagzin in een publicatie over ecologie en milieu opduikt. De filosoof Roger Scruton gebruikte een variant in zijn boek Green Philosophy (2012) en breide er een uitgesproken conservatief tegenverhaal aan vast. Voor Leigh Phillips, journalist voor onder meer Nature en The Guardian, is de boutade een startschot om het traditionele groene gedachtegoed te tackelen, maar dan vanaf de linkerzijde.

Lees 3567 keer
Beoordeel dit item

Het is misschien niet echt verstandig om een stuk over drogredenen en kritisch denken te laten beginnen met iets wat weg heeft van een dubbel autoriteitsargument. Nochtans lijkt Baruch Spinoza’s idee, namelijk dat mensen door de rede tot elkaar kunnen komen, een veelbelovend uitgangspunt, zeker in een overwegend technische discussie. Combineren we dit met de idee van Etienne Vermeersch dat de echt vrije mens de mens is die over alle middelen beschikt om op een redelijke wijze zijn eigen mening te vormen, en dan hebben we toch twee voeten waarmee we ferm op vaste grond kunnen staan.

Lees 2973 keer
Beoordeel dit item
Getagged onder:
RSS
LinkeIn
Facebook
Twitter